За девета поредна година представители на различни общности и религии,

...
 За девета поредна година представители на различни общности и религии,
Коментари Харесай

Кафе на толерантността пиха за девета година в Пловдив СНИМКИ

 За девета поредна година представители на разнообразни общности и религии, държавната и локалната власт в Пловдив се събраха на днешната дата – 14 февруари, на обичайното „ Кафе на толерантността “ в Джумая джамия по покана на Ахмед Пехливан – ръководител на Мюсюлманското настоятелство и с общителното домакинство на Районния мюфтия на Пловдив Танер Вели и Председателят на Висшият Мюсюлмански Съвет Ведат Ахмед.

Поводът за сбирката е 10 годишнината от вандалския акт над Джамията в центъра на града под тепетата през 2014 година, когато в Карловския съд се гледаше делото за собствеността на карловската Куршум джамия. За първи път турската общественост насочи покана за „ Кафе на толерантността “ през 2015 година

Около масата с кафе, чай и обичайната турска саралия тази година дружно седнаха представители на разнообразни общности, като знак на другарство и съгласие. Сред гостите бяха регионалният шеф на Пловдив доктор инж. Илия Зюмбилев, кметът на  Пловдив Костадин Димитров, Генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, инж. Светлозар Калев от еврейската общественост и други членове на фондация „ Заедно “. Присъстваха даже възпитаници, представители на разнообразни етноси, показали интерес към кафето на толерантността. Представени бяха присъстващите посетители, след което им бе дадена думата за слова и приветствия.

„ С този ден всяка година споделяме, че на Пловдив не му наподобяват събитията, които се случиха преди 10 години “, обявиха уредниците от Районно мюфтийство – Пловдив и Мюсюлманското настоятелство и благодариха на всички присъстващи, които са почели поканата. „ Доброто, толерантността и уважението ще спасят човечеството “ – добави още Районния мюфтия.

Кметът на Пловдив Костадин Димитров показа: „ Кафе се пие с другари. Откакто съм кмет, бях в синагогата, арменската черква, в този момент съм в джамията, постоянно вървя в християнските храмове. Виждам по какъв начин думичката „ дружно “ я въплъщаваме и изпълваме със наличие “.

 „ Пловдив, като античен и безконечен град е образец по какъв начин другите религии и етнически общности  могат да пребивавам в мир и приемливост. Най-важното е всички ние да усещаме, че сме хора. Трябва да бъдем виновни и всеки от нас да осъзнава своята роля в живота на другите и да оказва помощ за тяхното положително битие “. Това съобщи в своето одобрение Областният шеф на Пловдив доктор инж. Илия Зюмбилев. Той подари на домакините картина – снимка от град Пловдив в символ на приемливост  и получи от тях книга „ Турците в България “.

Пиенето на кафе е част от античните обичаи на турската общественост и се приема като знак за дългогодишно другарство. Деветото „ кафе на толерантността “ в Пловдив бе изпито в другарска и непринудена конюнктура. В края на срещата гостите получиха като подарък турско кафе и симид, след което с пожелания за здраве, мир и взаимно почитание се устремиха към своите каузи.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР